Parodontitis behandeling

Als er is vastgesteld dat u parodontitis heeft, is het belangrijk dat u zich laat behandelen door een mondhygiënist. Een parodontale behandeling bestaat uit meerdere behandelingen. Het is belangrijk dat de ernst van de aandoening duidelijk in kaart wordt gezet. Dit doe ik door middel van een zogenoemde pocket- of parodontiumstatus. Ik breng hierbij de staat van uw tandvlees en de belangrijkste zaken rondom de steunweefsels van uw tanden en kiezen in kaart. Ik meet hierbij de ruimtes tussen tand en tandvlees, de zogenoemde pockets. U krijgt vervolgens mondhygiëne instructies, afgestemd op u en uw gebit. Het is belangrijk dat u gemotiveerd bent om de mondhygiëne goed te houden. Een Parodontitis behandeling slaagt namelijk alleen met een goede mondhygiëne. Vervolgens wordt er beoordeeld hoeveel behandelingen er nodig zijn. Dit is afhankelijk van de ernst van de parodontale situatie, de gebitsreiniging kan gebeuren in 2, 3 of zelfs 4 zittingen.

Een voorbeeld hiervan is:
Afspraak 1: Intake – pocket/parostatus
Afspraak 2: 1e Initiële gebitsreiniging van de bovenkaak
Afspraak 3: 2e Initiële gebitsreiniging van het 3e kwadrant
Afspraak 4: 3e initiële gebitsreiniging van het 4e kwadrant
Afspraak 5: controle mondhygiëne (enkel wanneer dit nodig wordt geacht)
Afspraak 6: Herbeoordelingsstatus

Een Initiële gebitsreiniging bestaat uit het grondig (onder het tandvlees) reinigen van de tanden en kiezen. De tanden worden plaque en tandsteen vrij gemaakt.

Herbeoordeling:
3 maanden na de initiële gebitsreinigingen wordt er weer een meting gedaan (herbeoordelingsstatus). Deze meting wordt vergeleken met de eerste meting, er wordt beoordeeld of de situatie in de mond is verbeterd. Dit is bij een goede mondhygiëne (meestal) het geval.

Nazorg:
Vervolgens gaat u het nazorg traject in. Het tandvlees moet goed in de gaten worden gehouden om terugkeer van parodontitis te voorkomen. Er wordt om de 3 tot 6 maanden een uitgebreide gebitsreiniging uitgevoerd. U mondhygiëne wordt nauwlettend in de gaten gehouden en waar nodig aangestuurd. De frequentie van de nazorgbehandelingen variëren per persoon. Dit heeft te maken met onder andere de ernst van de parodontale situatie, de mondhygiëne en uw algehele gezondheid.

Let op: de behandeling is minder effectief wanneer u rookt of wanneer de mondhygiëne niet optimaal is.

Maak een afspraak

Openingstijden
Maandag 8:30 - 16:30 uur
Donderdag 8:30 - 16:30 uur
Vrijdag 8:30 - 12:00 uur

Bel direct

Mondhygiënepraktijk van Mourik
Van Riebeeckstraat 87A
8172 GT Vaassen
info@mondhygienepraktijkvanmourik.nl

Tijdens de openingstijden ben ik telefonisch bereikbaar. Tijdens de behandeling kan ik de telefoon niet aannemen. Spreek mijn voicemail in met uw naam, telefoonnummer en uw vraag dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.